Pinterest per a biblioteques

1

 

Una de les xarxes socials a les que les biblioteques, els equipaments culturals i altres entitats o empreses poden treure un major profit és Pinterest. El protagonisme de les imatges, l’atractiva presentació dels continguts, o la facilitat de guardar i organitzar el que ens interessa quan naveguem per internet són algunes de les seves principals característiques. Pinterest és, sense dubte, una de les xarxes de moda de la que no es pot desaprofitar el seu gran potencial a l’hora de difondre la nostra activitat.

Què és Pinterest?

Molt resumidament, Pinterest és una xarxa social que permet trobar, organitzar, filtrar i compartir imatges i vídeos. Els usuaris, quan naveguen per internet, es van trobant amb continguts que es volen conservar i guardar per poder-los recuperar en qualsevol moment. I aquesta possibilitat, més o menys, és la que Pinterest permet, ja que podem recopilar i reunir els continguts que ens interessin i organitzar-los en taulers (boards).

Així mateix, es poden pujar a aquests taulers les nostres pròpies imatges o vídeos, i compartir-les amb altres usuaris, seguir els taulers d’altres persones, etc.

3

 No és una xarxa social més

2

Hi ha qui interpreta que Pinterest és una xarxa social més entre les moltes existents. Però a diferència de Facebook, Google +, Twitter o la resta d’aquest estil, el que mana és el contingut, no la persona. L’autèntic protagonista d’aquesta xarxa, i aquí està el tret distintiu de Pinterest, és el que es publica i es comparteix, no qui ho ha fet.

Tot i que també es poden seguir persones (pinnejadors, segons la terminologia de Pinterest) el que en realitat seguim són els seus pins o taulers, els continguts que va aplegant en el seu espai.

 4

Una altra diferència és el fet que en els taulers no té importància l’ordre cronològic, sinó el que conté, independentment de quan s’hagi afegit. Només aquestes dues característiques, com veurem després, ja la converteixen en una xarxa social idònia per a les biblioteques, en un magnífic canal de difusió que, a més, mostra els continguts i imatges de manera visualment molt atractiva.

De fet, sorprèn que fins ara no hagi existit.

Registrar-se a Pinterest

Per fer servir Pinterest haurem d’accedir a l’adreça www.pinterest.com i seleccionar una de les formes possibles de registrar-nos: a través del nostre perfil de Facebook o mitjançant la nostra adreça de correu electrònic.

27

Després, per accedir a la xarxa, podrem fer-ho també de diverses maneres: correu electrònic o perfil de Twitter, Facebook o Google+.

28

Una vegada ens hem donat d’alta ja estem en disposició de començar-la a explotar. Podem fer-ho fent servir el seu buscador per trobar taulers que ens interessin per la seva temàtica i començar-los a seguir.

Abans, però, és molt recomanable fer una altra acció de gran utilitat i que consisteix en la instal·lació del plug-in “Pin it” al nostre navegador. Pinterest es basa en el fet que quan anem navegant per internet i veiem alguna imatge que ens agrada o interessa tenim l’opció d’afegir al nostre compte.

Per a fer-ho, existeix un plug-in que s’activa quan passem el ratolí per sobre de la imatge, de manera que resulta molt fàcil incloure-la ràpidament en algun dels nostres taulers sense destorbar la nostra navegació.

22

Per afegir aquest botó al nostre navegador podem fer-ho de vàries maneres. Si posem “afegir botó pin it” a Google en trobarem unes quantes.

Jo us recomano fer-ho des de la pàgina específica que el servei d’ajuda de Pinterest té per explicar com afegir-lo i a la qual podeu accedir fent clic en aquest enllaç.

 19

Una vegada tenim el botó instal·lat, cada vegada que trobem algun contingut del nostre interès només cal clicar a sobre. Si tenim la nostra sessió oberta ens apareixerà directament el nostre perfil de Pinterest per indicar en quin tauler volem incloure la imatge (ho seleccionem al desplegable) i si volem afegir-hi alguna descripció.

20

Clicant al botó “Pin it” ja tindrem la imatge en el nostre perfil.

21

Més informació sobre Pinterest

Sobre Pinterest podem trobar moltes pàgines molt interessants explicant el seu funcionament i les seves possibilitats d’aprofitament per biblioteques o altres entitats culturals. D’entrada, recomano visitar la pàgina d’ajuda de Pinterest, on trobarem el següent vídeo, molt il·lustratiu del funcionament de l’aplicació.

 30

També us recomano la següent sèrie d’articles publicats per Carolina de Volder a Infotecarios, on no només parla de Pinterest i les seves aplicacions, sinó que ho fa des de la perspectiva de l’ús que li poden donar les biblioteques.

 29

Sota el títol “¡Pinterest-ante! una red social para descubrir y compartir contenidos visuales”, els links als articles són aquests:

1. Primera part

2. Segona part

3. Tercera part

A destacar que en el tercer dels articles proporciona un llistat amb 20 usos que les biblioteques ja estan donant a Pinterest. Per a què us en feu una idea, faig menció dels titular dels usos i us convido a fer la lectura dels articles esmentats i dels exemples que es posen de cadascuna de les propostes.

En tots els casos, parlem d’usos per a difondre…

 1. … col·leccions temàtiques,

2. … col·leccions per tipus de document,

3. … col·leccions segons el públic al que s’adrecen els continguts,

4. … específicament, novetats bibliogràfiques,

5. … recomanacions,

6. … els materials més consultats i/o prestats,

7. … estadístiques de la biblioteca,

8. … i mostrar les instal·lacions i el personal,

9. … els serveis que s’hi ofereixen,

10. … les activitats i els esdeveniments,

11. … col·leccions històriques,

12. … imatges de biblioteques del món,

13. … festivitats (Dia del Llibre o de les biblioteques),

14. … frases i graffitis literaris,

15. … humor bibliotecari,

16. … guies i tutorials,

17. … infografies,

18. … imatges sobre gent llegint (bibliotecaris, famosos, etc.),

19. … efemèrides,

20. … taulers col·laboratius

 

Com veieu, les possibilitats són immenses, i us torno a convidar a què llegiu atentament els articles de la Carolina De Volder i que feu una ullada als perfils de Pinterest de les biblioteques que l’estan fent servir pels usos esmentats.

 Un altre espai molt recomanable per aprendre més sobre Pinterest és el grup de Facebook “Bibliotecarios pinteresantes”, on es comparteixen experiències i es poden trobar interessants exemples.

26

Pel que fa a bibliografia, és ineludible la consulta de “Pinterest para bibliotecarios“, escrit per Natalia Arroyo i Luis Gonzàlez. Conté pautes per a l’ús de Pinterest especialment adreçades als professionals de les biblioteques. Es pot descarregar en format digital a travès de la plataforma Lectyo.com.25

I també val la pena fer una ullada al llibre “Pinterest, la red social visual y creativa”, de Maria Ángeles González Macías y publicat per la Editorial de la UOC a la seva col·lecció TIC.CERO.

 23

Exemple pràctic: com crear un tauler a Pinterest?

A continuació explicarem com crear un tauler per començar a incorporar aquells continguts que tenim guardats, volem reunir en un mateix espai i també compartir-los.

Quan obrim sessió els que ens apareix és una finestra amb els últims pins publicats, ja sigui per nosaltres o per alguna de les persones o entitats de les que ens hem fet seguidors.

31

Si fem clic a la part superior dreta de la pantalla, a sobre del nostre nom, se’ns obre un desplegable amb diverses opcions. Com que el que volem és crear un tauler nou, hem de clicar a “Tu perfil y tus pines”.

32

Ens trobem ara en la pantalla corresponent al nostre perfil, i des de la qual podem modificar alguns paràmetres, com editar la capçalera, per exemple. Per crear el tauler trobem dues opcions: clicar a la part esquerra al requadre “Crear un tablero” o al signe “+” que trobem al costat del nom del perfil.

5

Si ho fem des del “+“, a més de la possibilitat de “Crear un tauler“, ens trobem altres opcions, com la de “Pujar un pin” o la d'”Afegir des d’un web“.

 

6

 

 


Una vegada cliquem a “Crear un tablero” des de qualsevol de les dues opcions possibles, se’ns obrirà una nova finestra en la que podrem donar un nom al tauler, afegir-hi una descripció, incloure’l en una categoria, afegir-hi una ubicació en un mapa.

L’opció “¿Lo mantendrás en secreto?” serveix per anar treballant en un tauler, incorporant continguts però sense fer-ho públic fins que ho considerem.

7

 

Una vegada hem omplert les dades del tauler -nom, descripció, etc.- cliquem a “Crear tablero“, i comprovarem com ens apareix en una nova finestra.

 

8

 

Els taulers, una vegada publicats, es poden editar, per exemple per canviar el nom o la descripció. Per a fer-ho, només cal clicar a “Editar tablero” i fer els canvis que considerem.

24

9

 

Amb el tauler creat, hem de començar a publicar els pins que volem incloure. En la finestra corresponent al tauler que acabem de crear veiem que en el requadre de l’esquerra el que ens apareix ara és l’opció “Agregar un pin“.

Si cliquem a sobre se’ns obren tres opcions per afegir-hi un pin des de:

    • Internet“: ens permet afegir un pin posant l’adreça d’internet de la imatge
    • Tu computadora“: per pujar imatges des del nostre ordinador. És l’exemple que farem servir ara.
    • “Pinterest”: si volem afegir un pin d’un tauler que hem vist navegant per Pinterest

 

10

11

 

Seguim l’exemple pujant imatges des del nostre ordinador, com seria el cas d’una exposició a la qual hem fet fotografies i les volem publicar a Pinterest. Cliquem a l’opció “Tu computadora” i busquem la carpeta amb les imatges.

 

13

14

 

A continuació s’iniciarà la càrrega de les imatges i el programa ens demanarà que indiquem en quin dels nostres taulers la volem publicar.

15

16

17

 

Com en el cas dels taulers, a les imatges (pins) que publiquem també podem afegir-hi una descripció. Aquesta característica és molt important i de gran utilitat, en tant que Pinterest actua, també, com a social bookmarking (aplicació de marcadors socials), a l’estil de del.icio.us, per exemple.

En acabar la publicació de les imatges les trobarem ja publicades al tauler que acabem de crear.

18

I ara ja només ens restarà compartir el nostre tauler des de la pròpia aplicació, en els nostres perfils en xarxes socials, etc.

33

34

Anuncios

Un comentario en “Pinterest per a biblioteques

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s