Les biblioteques vendran llibres de paper i digitals

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Avui s’ha fet públic l’acord entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Gremi de Llibreters segons el qual es podran vendre llibres a les biblioteques. L’objectiu de l’acord, segons han explicat els implicats, és el de fomentar la lectura i la promoció i difusió del llibre.

La iniciativa es posarà en marxa durant la tardor en 19 biblioteques de les quatre províncies catalanes, i en funció de l’evolució del projecte s’anirà ampliant a d’altres.

La nota de premsa publicada a la pàgina web pel Departament de Cultura és la següent:

Conseller Mascarell: “Biblioteques i llibreries són dos sistemes que tenen moltes coses en comú i és bo que treballin plegats. Cal que construïm un país el més lector possible”

El Departament de Cultura i el Gremi de Llibreters de Catalunya han signat un conveni mitjançant el qual impulsaran la venda de llibres a les llibreries des de les biblioteques. L’objectiu de l’acord és cooperar per fomentar la lectura i la promoció i difusió del llibre, dels escriptors i dels agents implicats en l’àmbit editorial, així com impulsar una experiència innovadora pel que fa els canals de venda de llibres. D’aquesta manera, les biblioteques afegiran aquest servei a tots les altres que ja presten de consulta i préstec de llibres i activitats de foment de la lectura.

En el marc del conveni, es potenciarà, a partir de la tardor d’aquest any, la compra i venda de llibres (en paper i digitals) a les llibreries per part dels usuaris de biblioteques a través d’un portal digital i amb l’assessorament dels professionals de les biblioteques. Els llibres comprats es lliuraran als usuaris a la biblioteca, llibreria o domicili en un termini d’entre 24 i 48 hores. També es promourà l’establiment de prestatgeries de les llibreries a les biblioteques que actuïn com a aparadors de reclam (de títols i d’agenda) de  les llibreries de proximitat  i com a botigues obertes als usuaris.

Inicialment s’organitzarà una prova pilot de compra venda de llibres per a tipificar totes les casuístiques, que s’implantaran després a tot el territori, en la qual participaran les biblioteques i llibreries següents:

Publicación1

Durant la presentació el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “és bo que llibreries i biblioteques cooperin al màxim i treballin el més profundament possible. És un criteri de treball cooperatiu, que plau al Gremi de Llibreters de Catalunya i al Departament de Cultura, perquè biblioteques i llibreries són dos sistemes que tenen moltes coses en comú i és bo que treballin plegats. El que es tracta és que construïm un país el més lector possible i que els dos artífexs de la promoció de la lectura treballin plegats”.

Mascarell ha ressaltat que “un país lector, un país culturalment sòlid (i és el que passa als països de referència), té una magnífica xarxa de biblioteques, té un índex molt alt de préstecs i alhora té un índex molt alt de compra de llibres. No són coses incompatibles, sinó que justament és gaudir de més oportunitats d’apropar-se al llibre”.

El president del Gremi de Llibreters de CatalunyaAntoni Daura, ha afirmat que el conveni “genera una gran satisfacció perquè és un projecte transversal que s’adreça a un públic lector i que contribuirà que els usuaris puguin construir-se la seva biblioteca personal amb l’ajuda de Liberdrac i les llibreries que hi participen“.

En el marc de l’acord s’implementarà l’accés a les biblioteques públiques de Libridata, una plataforma digital que permet la consulta de disponibilitat dels títols de llibres i la seva ubicació a les llibreries, les consultes i descàrregues de de la base de dades dels llibres editats a Espanya, així com la consulta de rànquings dels llibres més venuts; es potenciarà la compravenda de llibres en paper i digitals per part dels usuaris de biblioteques amb lliurament del llibre a la biblioteca, llibreria o domicili; s’implementarà Liberdrac, portal digital de les llibreries catalanes, a les biblioteques públiques que ha de permetre la compra venda de llibres digitals des de les biblioteques públiques i la implementació amb el futur servei de préstec digital de les biblioteques.

libridata

liberdrac

D’altra banda, s’oferirà les llibreries com a llocs en el territori per a acollir esdeveniments i activitats organitzades per les biblioteques amb públics diversos com poden ser els joves, clubs de lectura; s’estudiarà la viabilitat d’instaurar fires del llibre a les biblioteques;  es farà publicitat i comunicació el Servei de Biblioteques i llibreries conjuntament, i s’elaboraran projectes de formació i prescripció de novetats editorials per als bibliotecaris.

L’acord també preveu que les llibreries acullin esdeveniments i activitats organitzades per les biblioteques amb públics diversos com poden ser els joves o els membres de clubs de lectura, així com la possibilitat d’instaurar fires del llibre a les biblioteques.

conveni biblioteques llibreters

A la mateixa pàgina web es pot trobar el document “Conveni de col·laboració per a la promoció del llibre entre el Departament de Cultura i el Gremi de Llibreters de Catalunya“, on hi apareixen dades relatives a l’any 2013 a les biblioteques públiques, al sector del llibre, al Gremi de Llibreters i als principals eixos, acords i compromisos del Conveni signat i la implementació de les plataformes Libridata i Liberdrac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuncios

2 comentarios en “Les biblioteques vendran llibres de paper i digitals

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s