Llibres enriquits i nous formats de lectura

tt_libros_enriquecidos_Constanzo

Imatge de www.lecturalab.org

Llegeixo a la pàgina del Laboratori de la Lectura de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez una notícia en la que es parla de “llibres enriquits” i els seus problemes per arrencar entre el públic lector. La informació, d’una banda, no em sorprèn, tenint en compte que tampoc han acabat d’esclatar els ebooks, tot i que penso que és qüestió de temps.

A l’article es parla que aquest tipus de llibres “no acaben de trobar el seu lloc en el sector, i que hi ha qui assenyala que la raó d’això podria ser la manca d’un mercat real per aquest tipus de productes”. Així mateix, i recollint l’opinió expressada pel consultor en edició digital Peter Constanzo en el seu bloc BookCurrents, “la verdadera raó és la dificultat que tenen les editorials per llançar un llibre d’aquestes característiques en totes les plataformes digitals”.

Aquesta darrera afirmació també em sembla un argument raonable per entendre que aquests nous formats no acabin de desenvolupar-se. Tal i com Constanzo explica, “si els editors no poden distribuir els seus ebooks enriquits en tots els canals, aquests mai aconseguiran que es parli d’ells, se’n facin ressenyes o s’ofereixin promocions”.

(En aquest enllaç trobareu un article on es parla dels “llibres enriquits en tant que tasca pendent de l’edició digital”. També hi ha alguna referència als nous formats de lectura aquí. També teniu informació en aquest i en aquest altre.)

ventajas-publicar-libro-digital-horas_EDIIMA20130629_0150_13

Imatge de www.eldiario.es

Fins aquí, res nou sota el sol, tot i que particularment penso que fins que no es faci una aposta decidida pels ebooks i les possibilitats dels nous formats de lectura, amb el potencial dels nous dispositius, les coses seguiran com fins ara. Mentre tant, algunes empreses continuen treballant en donar sortida a les noves formes de narrativa digital.

Però el que més en sorprèn de tot plegat és una de les coses que s’esmenten a l’article. I és, “tres anys i mig després de la Fira del Llibre de Londres, en la qual es va parlar sobre aquesta nova forma de narració, se sap que la gent prefereix en la seva majoria llegir un text simplement, i no vol aquestes millores”.

Sincerament, no ho entenc. Bé, o si més no només ho entenc en part. Tampoc la realitat augmentada s’ha acabat imposant, tot i que també penso que temps al temps, perquè si les Google Glasses es converteixen en un èxit aleshores tot canviarà.

 Google_Glass-800x533

No entenc (amb tots els respectes, evidentment) que hi hagi qui s’estimi més renunciar a les possibilitats de llegir un text enriquit. Per exemple, poder escoltar immediatament la melodia que estan escoltant els personatges, poder visualitzar el paisatge en el que es desenvolupa la història, o poder veure una imatge de la flor que descriu un text.

Les facilitats que els nous dispositius ofereixen per fer la lectura més enriquidora són infinites, ja sigui perquè incorporen des de la simplicitat d’un diccionari a un la incorporació del plànol de Samarkanda).

Per això, estic molt d’acord amb el que Constanzo expressa quan diu que està convençut que “els llibres enriquits arribaran a tots els lectors, i aquests podran determinar el que volen o no volen, una vegada que coneguin i siguin conscients de tot el que s’estaven perdent”.

realidad_aumentada-fhashionaria-es

Imatge de http://www.fashionaria.es

 

Sony-Wonderbook-libros-de-cuentos-con-realidad-aumentada

 Imatge de http://www.tecnomagazine.com

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s