Quin serà el futur de les biblioteques?

bibliotecario-del-futuro

Imatge de www.dokumentalistas.com

Analitzar com poden aprofitar les biblioteques les tecnologies d’última generació que existeixen a la xarxa amb l’objectiu de millorar els seus serveis i prestacions, així com enriquir amb diferentes tecnologies l’experiència dels usuaris durant les visites als seus espais físics” són alguns dels objectius del curs “Tendencias en edición digital en las bibliotecas”.

Una proposta formativa imprescindible per entendre no ja el futur, sinó el present d’aquests equipaments. Organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya, està coordinat per dos grans especialistes en la matèria: Javier Celaya i Elisa Yuste.

Les biblioteques, en tant que equipaments culturals capdavanters, han d’entendre i assumir que ens trobem immersos en una etapa de profunda transformació que ho acabarà canviant tot. Celaya i Yuste defensen que “la irrupció en el món del llibre de les tecnologies de tercera generació –com ara el reconeixement facial, els sensors intel·ligents, els sistemes de recomanació basats en satisfacció real, les aplicacions interactives per a dispositius mòbils, entre altres novetats—ofereix a les biblioteques un impressionant ventall d’oportunitats per enriquir la experiència

… abans de la visita a les instal·lacions físiques (fase de descobriment)…

… durant la visita (fase de l’experiència directa)…

… i després de visitar-la (fase de compartir l’experiència amb altres usuaris de la biblioteca).”

És a dir, que les noves tecnologies són un element clau per entendre que la visita a un equipament cultural, com ara una biblioteca, amplien i enriqueixen la visita fins a transformar-la en una experiència.

eec50eaa4a81ad8450c10f137530c514

Pin de Gerardo Lara

Les biblioteques es comuniquem més i millor amb els ciutadans a través dels medis socials, però els seus espais, les seves col·leccions, els seus serveis… continuen sent els mateixos en termes generals, en un context en el que la reinvenció d’aquesta institució resulta imprescindible per a la seva supervivència.

“No es tracta només de tenir presència en una determinada xarxa social, es tracta d’assumir que estem davant d’una transformació completa del nostre ‘negoci’, redefinir-se i, sobretot, incrustar la tecnologia digital en els processo de les biblioteques en el seu conjunt”.

I, continuant en aquesta línia, des dels continguts del curs es vol fer èmfasi en la necessitat de traslladar definitivament el que ja està passant en la nostra realitat social a l’àmbit de les biblioteques. “Si més o menys tothom accepta ja que Internet ha canviat radicalment la forma en què les persones busquen i troben tot tipus d’informació i continguts, de veritat es pensa que les biblioteques poden continuar amb el mateix paper que abans en el segle XXI?”. És pot dir més alt però no més clar.

faceid-reconocimiento-facial-tec-nologia-com

Imatge de www.tec-nologia.com

Cal apostar per una regeneració dels serveis bibliotecaris basats en la formació i l’alfabetització digital i informacional dels usuaris, centrar-se en les seves necessitats i gustos, i establir noves relacions de col·laboració.

Aquestes són les accions de futur d’una institució que s’ha d’adaptar i transformar si no vol perdre la seva hegemonia cultural. El potencial de la tecnologia en aquest marc és impressionant. Insistim: estem davant d’una transformació completa del nostre negoci. No és només màrqueting, no és només comunicació; significa incrustar la tecnologia digital en els processos de tota l’organització.

Un missatge contundent que marca a les clares quin hauria de ser el full de ruta de les biblioteques, i amb el qual no puc estar més d’acord. Hi vaig opinar justament aquí: crec que les biblioteques no només han de pujar al tren d’aquest present/futur tecnològic, sinó que haurien d’ocupar la cabina del conductor per liderar tot aquest procés.

book_arduino-520x348

Imatge de www.comunicacion-cultural.com

Per acabar, alguns arguments més de Javier Celaya i Elisa Yuste en defensa d’aquesta necessitat d’adaptació:

 “En la era digital, el descobriment i posterior visita d’un servei bibliotecari deixarà de ser una activitat merament analògica per convertir-se en un procés compartit amb la tecnologia. Als usuaris del segle XXI se’ls ha d’oferir una experiència online, complementària a la seva visita física, per tal d’estimular totes les seves capacitats sensorials i intel·lectuals.

Les biblioteques no haurien d’esperar més temps per incorporar en els seus espais físics tot tipus de tecnologies de tercera generació com ara el reconeixement facial, els sensors intel·ligents o els sistemes de recomanació basats en satisfacció real.

Un curs, en definitiva, molt revelador per entendre per on passa el futur de les biblioteques. Si finalment aquestes propostes s’acaben assumint o no… bé, això seria objecte d’un altre debat.

– P R O G R A M A –

 1. Introducció: l’impacte de les noves tecnologies en les biblioteques

2. Primera fase: prèvia a la visita a la biblioteca

2.1 Disseny de pàgines

2.2 Presència en xarxes socials

2.3 Implementació de continguts i recursos en línia

2.4 Programació d’activitats en línia

 3 Segona fase: durant la visita a la biblioteca

3.1 Incorporació de dispositius mòbils, pantalles tàctils semàntiques, tecnologia sensorial …

3.2 Utilizació de codis QR

3.3 Implementació de realitat augmentada

3.4 Ús de la geolocalització

3.5 Lectura enriquida: interconnexió de formats i disciplines, creació i aprofundiment de continguts generats pels usuaris (autoedició…)

4 Tercera fase: després de la visita a la biblioteca

4.1 Espais físics i virtuals interconnectats: exemples de bones pràctiques

 

I, com a complement, aquest interessant vídeo per entendre què és això de “La societat digital

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s