Tutorial: monitorització per coordenades a Twitter

 

 

 

investiga

Imatge de www.aqueresocialmedia.com

Ningú no dubta que les xarxes socials són una potent eina de difusió per a les biblioteques. Facebook i Twitter, especialment, s’han convertit en dos canals de comunicació de gran efectivitat per transmetre el que fem, però també en mitjans a través dels quals els nostres usuaris poden interactuar amb nosaltres… i parlar de nosaltres, ja sigui en sentit positiu com en negatiu.

Una de les tasques més importants vinculades a les xarxes socials és el treball de monitorització. Per a fer-ho, existeixen diferents eines i serveis, però en aquest breu tutorial tractarem d’una opció relacionada amb Twitter que ens permetrà conèixer què es diu sobre la nostra biblioteca en un entorn geogràfic determinat.

A Twitter, l’ús de hashtags (#) i l’esment de perfils d’usuari (amb el símbol @) fan relativament fàcil fer servir el cercador per saber si s’ha fet alguna referència que ens afecti. Però, de vegades, aquest seguiment no és del tot exacte perquè tot i parlar de nosaltres no s’han posat els símbols esmentats.

 2

Per això, a més del quadre de cerca Twitter també disposa de la possibilitat de fer cerques avançades. Podem accedir-hi des del menú de l’esquerra de la pantalla o a través de l’adreça https://twitter.com/search-advanced, on trobarem un espai per introduir paràmetres que ens interessin.

 3

Si ens hi fixem, una de les opcions és “Cerca de este lugar”, que en combinació amb la paraula o frase que ens interessi buscar ens oferirà els tweets en un radi de 15 milles (podem canviar-ho a 15 quilòmetres). A més, aquesta opció ens permet configurar la nostra ubicació, de manera que Twitter la guardarà i la prendrà com a referència a l’hora de fer les seves cerques des d’aquesta opció.

 4

5

Però més interessant encara és la possibilitat de fer ús de la localització per coordenades, una opció que ens permetrà conèixer el que s’ha comentat, per exemple, sobre una temàtica en concret, en la distància que ens interessi, és a dir, sense haver-nos de cenyir a les 15 milles.

El primer que haurem de conèixer és quines són les coordenades exactes, en aquest cas, de la nostra biblioteca. I, per a fer-ho, podem fer ús de qualsevol dels serveis disponibles a internet, com el que podeu trobar a l’adreça: http://www.agenciacreativa.net/coordenadas_google_maps.php.

1

Una vegada tenim les coordenades, l’operador que haurem de fer sevir és “geocode”, de la següent manera:

6

Es tracta d’una forma molt més afinada i amb resultats més exactes que si fem la cerca avançada i busquem “biblioteca” “Cerca de El Vendrell”. Els resultats, com veiem en aquestes dues imatges, són molt diferents.

 7

Resultats fent servir les coordenades i l’operador “geocode”

9

Resultats fent servir la “Cerca avançada”

Trobareu molta més informació sobre les múltiples formes de cercar a Twitter en molts blocs i pàgines web. Aquí us deixo tres exemples perquè us en feu una idea dels operadors que es poden fer servir:

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s