Préstec d’ebooks a les biblioteques: fem-ho fàcil!

 


lecturalab-org

 Imatge de www.lecturalab.org

El préstec de llibres digitals a les biblioteques s’apropa. Cada vegada sentirem a parlar més d’aquesta nova realitat que introduirà canvis profunds en el món bibliotecari. És possible que d’aquí a pocs anys els edificis de les biblioteques siguin molt diferents del que són ara. Bé, és possible no: segur que ho serà. Potser les seves parets en comptes de prestatgeries plenes de llibres estan ocupades per pantalles tàctils, dispositius interactius o qualsevol altre producte dels avenços tecnològics.

Desapareixerà el llibre tal i com el coneixem? No ho crec, perquè sempre hi haurà una tipologia de llibres per a les quals el paper continuarà sent el millor dels suports possibles. Per exemple, els llibres de gran format, els d’art, els de grans fotografies en color, etc. En canvi, estic convençut que les edicions de butxaca, els exemplars amb lletra microscòpica i milers de pàgines, i la majoria de llibres amb el format “novel·la” aquests sí, només quedaran com a recordatori d’una època.

Particularment crec que el suport llibre de paper en els casos que esmento –petits, sense il·lustracions, on el que importa és el que s’explica i no la forma en què s’ensenya- ha quedat obsolet. I no es pot comparar amb la comoditat d’aquest aparell que simula a la perfecció la pàgina d’un llibre i que ens permet portar, pràcticament, una biblioteca a sobre.

Les edicions de paper de la secció de novel·la d’una biblioteca, per exemple, han complert la seva missió durant molts anys. Adaptant lliurament el vers de Joan Margarit, diria que “han contribuït a fer-nos lliures”. Però el seu temps ha passat. I ara cal mirar cap endavant i continuar sent lliures fent servir altres dispositius.

 

gzig-com

 Imatge de www.gzig.com

Però del que volia parlar no era d’això, sinó de la cada vegada més propera escena que es començarà a viure en les biblioteques públiques: la d’un usuari que vol agafar en préstec un llibre electrònic.

(Nota: qui serà el primer usuari en fer ús d’aquest servei? Sortirà a les notícies? Es farà com amb allò de fa molts anys quan les autoritats es feien la fotografia amb el turista un milió?)

A la tardor començarà una prova pilot en prop d’una vintena de biblioteques de Catalunya (durant els propers dies publiaré un article al respecte). Però en altres comunitats començarà més aviat, en tan sols uns dies, segons explica Rafael Ibáñez Hernández en el post “Libros enchufados”, publicat al bloc Biblogtecarios.

Del seu article, m’interessa assenyalar dos aspectes que poden acabar afectant el que el préstec de llibres digitals s’incorpori amb normalitat al món de les biblioteques públiques o bé amb obstacles. És a dir, que serveixi de veritat per fer que les biblioteques pugin al tren de les noves tecnologies o que, en canvi, no s’aprofiti l’oportunitat per tornar a situar-se en primera línia.

Els dos aspectes que l’autor assenyala tenen a veure, en paraules seves, a “l’experiència de l’usuari”. El primer correspon al de la gestió digital de drets d’autor, i no en relació amb les “restriccions legals sobre els usos de les obres ofertes mitjançant aquesta plataforma, sinó a l’adopció d’Adobe Digital Editions per a la gestió del DRM”. Aquest punt, tal i com s’explica a l’article, obliga a l’usuari a descarregar un software addicional i instal·lar-lo al seu dispositiu, la qual cosa complica el procediment d’accés al llibre digital que es vol agafar en préstec.

eduteka-org

 Imatge de www.eduteka.org

El segon dels aspectes és “el problema de la nointegració dels títols i llicències assignats a cada sistema bibliotecari autonòmic en el seu corresponent catàleg col·lectiu”. És a dir, que si el préstec d’ebooks es fa a través d’una plataforma independent aliena al catàleg bibliotecari, es generarà un problema de localització d’obres concretes, ja que caldrà fer servir “diferents instruments descriptius”.

En resum, que si s’ha de donar el salt (i tot i que anem amb retard més val tard que mai) s’ha de fer de la manera més còmoda i fàcil tant pels usuaris com pels sistemes i personal de les biblioteques. Venen novetats i canvis profunds, i s’ha de ser valent per afrontar-los.

I, sobretot, cal dissenyar el millor dels escenaris per aconseguir que les transformacions es tradueixin en beneficis i no en problemes.

 

lecturalab-org2

Imatge de www.lecturalab.org

Anuncios

Un comentario en “Préstec d’ebooks a les biblioteques: fem-ho fàcil!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s