Nubeteca: un model a seguir de prop

032014_nubeteca01

Imatge de www.cds.fundaciongsr.com

 

Fa uns dies, la revista digital Núvol publicava un article de Toni Sala amb el títol “La biblioteca en temps mutants”, on parla dels canvis i reptes de futur de les biblioteques públiques.

En una de les frases d’aquest interessant text diu: “L’aire està ple de prestatgeries amb pràcticament tots els llibres que trobaríem en paper –molts més, de fet, perquè s’han desbordat les edicions digitals. Caminem entre pàgines invisibles, pràcticament infinites, d’infinits llibres, com qui diu entre partitures d’incomptables obres per interpretar. No és que els llibres siguin entre nosaltres, sinó que nosaltres ja som entre ells, la gran majoria al nostre abast: la porta d’entrada a aquest món inacabable és una pantalla que podem dur a la butxaca”.

Quina frase més encertada! Avui dia, els murs de pedra on es conservaven els llibres han caigut, i amb la digitalització els llibres ja són per tot arreu. Fins i tot podríem dir que s’han alliberat, i ara volen, encara que sigui de forma invisible, per l’espai. I en qualsevol moment els podem atrapar amb els nostres dispositius mòbils.

032014_odilo

Imatge de www.cds.fundaciongsr.com

Aquesta transformació tan radical obliga a redefinir-ho tot. En paraules de Javier Valbuena i José Antonio Cordón, “la inserción de la experiencia digital en la vida cotidiana, especialmente en los últimos cinco años, ha creado una sociedad más porosa, transparente, reticular, conectada, estructurada por vínculos indelebles, en la nube, en la que lo físico va decayendo en beneficio de lo etéreo, el acceso triunfa en perjuicio de la propiedad.”

I afegeixen:

La sociedad red es una realidad y la biblioteca debe dar respuesta a las necesidades y exigencias de comunicación, información, formación y ocio que exigen unos ciudadanos cada vez más imbuidos de rutinas que beben en la socialización, la participación y la conexión”.

Partint d’aquest plantejament neix el projecte “Nubeteca, imaginando la biblioteca pública del presente”, un projecte que es defineix com a “resposta i model per a unes biblioteques públiques que viuen la perplexitat d’un canvi d’època, uns usuaris multitasca que prioritzen continguts i no suports, que busquen afinitats, converses -físiques o a la xarxa-, que volen compartir vivències i als quals la tecnologia ha d’oferir totes les prestacions possibles per a una experiència de lectura confortable, comprensiva i crítica”.

El projecte, promogut per la Fundación Germán Sánchez Ruipérez en col·laboració amb la Diputació de Badajoz, compta amb la participació de 15 biblioteques d’aquesta província i una altra de Salamanca, i es presenta com a experiència pionera pel que fa a l’intercanvi de llibres electrònics.

D’acord amb la seva descripció, “Nubeteca situa a la biblioteca en el nucli d’un sistema en el que les interaccions entre els diferents actors no presenten un caràcter jeràrquic sino horitzontal, en el que bibliotecaris, autors, editors, llibreters, distribuïdors o tecnòlegs convergeixen en un projecte l’objectiu del qual és la trobada entre la cultura i els ciutadans, en una trama on centre i perifèria siguin indrets intercanviables, i en el qual la geografia no representi una barrera, l’edat un problema i el temps una limitació.”

102012_blog_Nubeteca00

Imatge de www.cds.fundaciongsr.com

Aquest impuls del llibre digital suposa la creació d’una biblioteca en el núvol, una experiència fins al moment pionera en el món bibliotecari espanyol. Aquesta biblioteca comptarà amb un dipòsit de llibres en format electrònic que serà compartit per les biblioteques implicades en el projecte.

Per participar d’aquesta iniciativa caldrà donar-se d’alta en alguna de les biblioteques participants i gaudir, així, tant del préstec convencional com de l’electrònic. El sistema facilita la disponibilitat plena dels textos i els usuaris no hauran d’esperar davant d’una determinada demanda. També es proporciona accés a informacions addicionals sobre l’autor o l’editor així com a aplicacions que permetin contactar amb altres lectors.

L’acord també preveu que des de la Fundació Germán Sánchez Ruipérez es desenvolupin iniciatives orientades a dissenyar nous models de gestió de la biblioteca pública digital, de sensibilització sobre la lectura en dispositius digitals, oferir formació a bibliotecaris i lectors, dinamització de les col·leccions digitals i investigació per al seguiment del desenvolupament de la biblioteca digital.

Un model de biblioteca digital que neix per donar resposta als nous temps, on llibres digitals i foment de la lectura són objectius claus, a més de mostrar-se com a “model integrat de relacions entre tots els agents que intervenen en el món de la lectura pública: editors, plataformes tecnològiques, biblioteques, llibreters, autors…”.

La Nubeteca, en aquest sentit, pot convertir-se en un magnífic exemple per explorar els nous camins que tenim per endavant.

En aquest enllaç trobareu més informació, i a la plataforma de lectura Lectyo també teniu un mini ebook on s’explica tot el desenvolupament del projecte.

032014_biblioteca_futuro05

032014_biblioteca_futuro06

Imatges de www.cds.fundaciongsr.com

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s