Futbol Club de Lectura Infantil i Juvenil (II)

_IGP7943

Fa uns dies vaig parlar del Futbol Club de Lectura Infantil i Juvenil. Es tracta d’una iniciativa queté com a objectiu principal el de promoure la lectura aprofitant:

  • la celebració d’un esdeveniment d’actualitat amb la repercussió del Mundial de Futbol del Brasil;
  • i que la literatura que gira al voltant del futbol és molt àmplia i variada.

Partint d’aquesta base, la pregunta següent va ser: i per què no anar un pas més enllà i aprofitar les lectures per celebrar … uns autèntics partits de futbol?

I dit i fet. El dia que les colles de la lectura infantil i juvenil es van trobar a la biblioteca van tenir un primer tast sobre aquest particular Futbol Club de Lectura. La setmana passada ja van conèixer més coses al respecte: en què consisteix, com funcionarà, quines són les normes del joc, etc., etc.

 DSC_0098

Ara ja estem a molts pocs dies de que les colles, els equips, els jugadors, es trobin a l’estadi de la sala infantil de la Biblioteca del Vendrell per celebrar els seus partits. Dimarts de la propera setmana serà el corresponent al Futbol Club de Lectura Infantil, i dijous, al Futbol Club de Lectura Juvenil.

Si voleu saber com funciona el joc a continuació faig un resum dels seus principals aspectes. La propera setmana, una vegada s’hagin celebrat els partits en tornaré a parlar molt més extensament. També podreu consultar, a partir de la setmana vinent, tota la descripció completa, així com alguns aspectes 2.0 que també formen part del projecte.

 

ELS PREPARATIUS

Un dels principals objectius d’aquesta acció és vincular lectura i futbol i fer-ho de la forma més lúdica possible. Es tracta de simular, tant com es pugui, la celebració d’un partit de futbol. I per això cal intentar incorporar el major número possible d’elements propis d’aquest esport, i fer que els participants tinguin la sensació que són autèntics jugadors d’equips que estan jugant un partit.

Com és el terreny de joc?

Està format per tres taules composant un rectangle de 2,40 per 1,60 a sobre del qual s’ha situat un camp de futbol fet amb feltre i cinta adhesiva blanca.

A sobre del terreny de joc es trobaran les targetes amb les preguntes, així com les porteries, una pilota i un exemplar dels llibres que han hagut de llegir per jugar el partit.

Els jugadors dels dos equips que s’enfronten en cada moment seuen cadascun en un dels costats llargs de la taula, i situen davant d’ells els ninots (un per jugador) que els representaran sobre el terreny de joc.

Els altres dos equips que encara no juguen envolten l’estadi i fan d’espectadors.

Pantalla, projector, portàtil…

Abans de començar el partit els jugadors dels equips “posen” per a la fotografia i se saluden mentre es projecta sobre una pantalla i se sent l’himne de la Champions League.

A mida que els partits es vagin celebrant es mostraran els resultats sobre la pantalla, així com el quadre de semis i finalistes

Altres elements d’ambientació

Com a complement d’ambientació de la sala posarem un reculls de llibres infantils i juvenils sobre futbol en un expositor.

 10375614_1456440221268612_566316233_n

L’àrbitre

En una taula auxiliar al costat del terreny de joc tenim a l’àrbitre, que s’encarrega de llegir les preguntes, actualitzar el marcador, portar el control del temps de les respostes i vigilar pel compliment del reglament.

Com es formen els equips?

El primer que es farà és el sorteig dels equips i de l’ordre de partits a disputar. Com que en aquesta primera edició els 20 nens i nenes de cada colla no han tingut la possibilitat de trobar-se prèviament per formar els equips, aquests es determinaran per sorteig.

En cas que el Futbol Club de Lectura Infantil i Juvenil tingui continuïtat, es preveu organitzar una lliga amb una trobada mensual, en la qual els participants formin els equips amb els jugadors (companys, amics…) que ells vulguin.

El sorteig dels equips (en aquesta edició, els noms són: Rino’s Team, Sporting Tauró, F. C. Monkey i Atlètic Paquiderm) es farà posant els distintius de cada equip (5 per equip) en una bossa, i cada infant n’agafarà un. Un d’aquests distintius portarà la “C” de capità.

  • la funció del Capità és la de decidir, com en els partits de veritat, si vol escollir “camp” (a quin costat de la taula vol seure el seu equip) o “pilota” (quin dels dos equips vol que comenci amb el torn de preguntes).

Aquest número ve determinat pel fet que en totes dues colles n’hi ha 20 inscrits. Si en fossin menys, els equips podrien ser de 3 ó 4 jugadors només.

  • el número ideal de jugadors per equip és 4, ja que hi ha d’haver, com a mínim, un porter, un defensa, un migcampista i un davanter.

DSC_0138 - copia

Com és el sorteig dels partits?

El sorteig de l’ordre dels partits es farà posant un distintiu de cadascun dels quatre equips participants en una bossa, i un nen o nena els anirà traient. L’ordre de sortida establirà l’ordre dels partits de la fase prèvia:

  • Partit 1: 1r nom d’equip en sortir contra el 2n.
  • Partit 2. 3r en sortir contra el 4rt.
  • Partit 3: 1r en sortir contra el 3r.
  • Partit 4: 2n en sortir contra el 4rt.

EL JOC

Els partits consisteixen en un joc de preguntes i respostes basades en els llibres que prèviament han hagut de llegir els participants. Les preguntes es troben en targetes situades sobre el terreny de joc, i serà amb elles amb les que els jugadors celebraran els seus enfrontaments.

Quins són els llibres?

Les lectures a fer són diferents en funció del grup. Els de la colla infantil han llegit dos llibres, ja que es tracta de volums en general amb poques pàgines. Els de la juvenil, en canvi, han llegit només un:

  • Futbol Club de Lectura Infantil: integrat per nens i nenes de 1r, 2r i 3r, han llegit dos llibres: “Gol!”, de Lasse Anrell i Mati Lepp i “No m’agrada el futbol”, d’Andoni Egaña i Mikel Valverde.

La literatura infantil i juvenil protagonitzada pel futbol és molt àmplia i variada. Si la idea es consolida existeix la possibilitat d’organitzar una lliga amb un partit al mes basat en una lectura d’aquesta temàtica.

9788424633585 book-no-m-agrada-el-futbol-i-qun gol - lasse anrell

 

Com són les preguntes?

Les preguntes es troben impreses en targetes sobre el terreny de joc i fan referència als llibre que s’han hagut de llegir. En total, n’hi més de 150 per colla, la qual cosa permet que es puguin celebrar diversos partits amb una certa varietat de preguntes.

Abans de l’inici de cada partit l’àrbitre, juntament amb els capitans dels equips, barreja i talla per seleccionar les 20 ó 25 preguntes amb les que es competirà.

Les preguntes són de tot tipus. Algunes molt fàcils i d’altres més complicades. Però en totes la resposta és única i molt clara. Per exemple: “quants anys té el protagonista del llibre?” O, “en quina posició juga el millor amic de l’Oriol?

També n’hi ha que fan referència a les il·lustracions, la qual cosa obliga a llegir els llibres amb molta atenció.

 DSC_0072

Pregunta 82

Hi ha temps per respondre?

Sí, cada equip disposa de 15 segons per respondre, en el cas del Futbol Club de Lectura Infantil i de 10 en el Juvenil.

L’inici del partit

Després de la salutació dels jugadors amb l’himne de la Champions de fons projectat sobre la pantalla, els equips posaran amb els seus ninots per fer-se una foto d’equip, els capitans faran el sorteig corresponent i començarà el partit.

Cada partit té una durada aproximada de 10 minuts, durant els quals es faran unes 20 preguntes en total. En funció del ritme o de la disponibilitat horària el temps i número de preguntes es poden adaptar, per exemple, si l’activitat es fa un dissabte al matí.

Com es marquen els gols?

Per marcar un gol cal que tots els jugadors d’un equip responguin correctament la pregunta que se’ls farà.

  • la primera es farà al porter d’un equip. Si l’encerta la pilota passarà al defensa, a qui se li farà una altra pregunta. Si l’encerta passarà al mig campista, després al davanter, i si aquest encerta doncs… gol! L’equip haurà marcat un gol!

I si la resposta a una pregunta no és correcta?

Doncs quan un jugador no respon correctament la pregunta que se l’ha fet, és com si el seu equip perdés la pilota, passant el torn a l’altre equip. És el que en diem “un robatori de pilota“.

Però la pilota robada… a quin jugador de l’altre equip passa?

Segons qui la perdi, és a dir, qui falli la resposta:

  • si és el porter o un defensa, la pilota (el torn de pregunta) passa al davanter rival. Si és un mig campista, passa al mig campista de l’altre equip. I si qui falla és el davanter, la pilota passa al defensa.

Quina durada tenen els partits?

Els partits duren uns 10 minuts, els de la primera fase, i 5 minuts els de les semifinals i la final. En total, hi haurà unes 30 preguntes per partit en la primera fase i unes 20 en les semifinals i la final.

DSC_0137 - copia

I quants partits es juguen?

Com que les dues sessions programades per aquest estiu de les dues colles tindran una durada aproximada d’una hora i mitja, es preveu que els partits a jugar siguin:

  • fase prèvia: tres partits cada equip;
  • semifinals: en acabar la fase prèvia es farà un recompte de punts, el resultat del qual determinarà els enfrontaments en les semifinals: el primer classificat contra el tercer, i el segon contra el quart;
  • gran final: els guanyadors de les dues semifinals jugaran… la gran final!!!

 

Això del nino… com era?

Be, es tracta de que els infants portin un nino als partits que serà el seu jugador, qui els representarà sobre el terreny de joc que hem dissenyat. Cada nen o nena pot portar el nino que vulgui, fins i tot se’l pot fabricar i personalitzar al seu gust.

 Algun dubte?

Com deia al començament, la propera setmana tindreu tota la informació ampliada sobre el Futbol Club de Lectura Infantil i Juvenil. De moment he volgut fer un petit resum amb alguns dels principals aspectes, per donar una idea de en què consisteix el joc.

Però si teniu algun dubte, pregunta o suggeriment serà molt ben rebut!

Benvinguts al Futbol Club de Lectura Infantil i Juvenil!!! El partit està a punt de començar!!!

DSC_0031

 

Anuncios

3 comentarios en “Futbol Club de Lectura Infantil i Juvenil (II)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s