“És el final de les biblioteques tal i com les coneixem?”

 

Ahir divendres, dia 1 d’agost, molta gent va començar el seu període de vacances activant el mode OFF, “desconnexió total”, respecte de la realitat. Potser per això, per no molestar, per passar sense fer soroll, es va aprofitar per publicar al BOE el Real Decreto 624/2014, de 18 de juliol, “por el que se desarrolla el derecho de remuneración a los autores por los préstamos de sus obras realizados en determinados establecimientos accesibles al público”.

Dit d’una altra manera, o millor, en les pròpies paraules de Julián Marquina: “Y el día llegó… el día en que las bibliotecas pagarán por el préstamo”.

 BOE

Trobareu el Decret sencer en aquest enllaç. Es tracta de vuit articles, una disposició transitòria, una addicional i tres finals. Des que el text es va conèixer ahir mateix, han estat moltes les reaccions al que es considera un nou atac al món de la cultura i, en concret, a la supervivència de les biblioteques.

I és que, bàsicament, el pagament de drets d’autor tindrà una repercussió directa en els pressupostos de les biblioteques públiques, la qual cosa redundarà en una reducció de l’adquisició de fons, de l’organització d’activitats, dels serveis disponibles i, de ben segur, que fins i tot de personal.

Imatge de www.investigaresfuturo.blogspot.com

Ja es poden trobar interessants anàlisis sobre la repercussió del decret, les seves conseqüències, quines seran les quantitats a pagar per document prestat, etc.

Per posar un parell d’exemples us recomano l’article “El préstamo de pago en bibliotecas”, publicat al bloc Así habló Cicerón, i també “Las entidades de gestión cobrarán de las bibliotecas incluso si los libros prestados no tienen derechos”, publicat al bloc El Boe nuestro de cada día.

Pero si busqueu en trobareu molts altres que segur s’aniran publicant durant els propers dies.

tweets

Haurem d’estar atents per veure com repercuteix l’aplicació del Decret en el món de les biblioteques públiques. D’entrada, i tot i que la mesura havia d’arribar (la reforma de la Ley de Propiedad Intelectual ja establia el pagament de les biblioteques als autors, i es va aprovar el 2007), es tracta d’una mala notícia, ja que, com deia abans, els efectes sobre l’economia de les biblioteques és molt negatiu.

Últimament el món de les biblioteques ha entrat en una voràgine de canvis i transformacions. Alguns comencen a arribar, d’altres venen de camí. Digitalització i préstec digital, necessitat de redefinir serveis, préstec digital, competència de plataformes, pagament per drets d’autor, …

Un escenari que em fa recordar la cançó de R.E.M.It’s the end of the world as we know it” que encapçala aquest post, i transformar-la en la pregunta: “És el final de les biblioteques tal i com les coneixíem?”.

El títol de la cançó de R.E.M. es completava amb un “And i feel fine”. Esperem que a les biblioteques, després de la metamorfosi que ens ve a sobre, puguem dir el mateix.

P.D. Per cert, la cançó està plena de frases molt simbòliques. I una d’elles parla del… “Book burning“!

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s