Amazon versus Hachette: terratrèmol al món del llibre

 

Imatge de www.tecnotuca.com

 

Fa un parell de setmanes es publicava al suplement el Magazine de La Vanguardia l’article «Los desafíos de la lectura digital«, un article protagonitzat per les noves formes de lectura i els reptes de l’edició digital. Diumenge passat va ser el suplement del País qui va dedicar la portada a un reportatge sobre editors sota el títol «Los guardianes del libro«. I avui és el Diari Ara, que publica també en portada la notícia “La guerra del llibre d’Amazon”.

Al llarg de la setmana han anat sortint diferents informacions en relació amb la batalla que tenen en marxa Amazon i el grup editorial Hachette, un enfrontament que pot “determinar el futur del negoci editorial”, segons s’explica a l’article. Sigui com sigui, el que és evident és que alguna cosa està passant en el món del llibre, i que cada vegada són més les informacions relatives al seu territori: llibres digitals, pagament per préstec, drets d’autor, baralles pel preu dels llibres…

Imatge de www.todoereaders.com

L’article del diari explica que la sacsejada provocada pel conflicte entre Amazon i Hachette Book Group acabarà per “dibuixar el futur model de consum de lectura”, introduint-hi noves fórmules i nous hàbits.

Però, on és l’origen del problema?

Segons la informació, totes dues empreses han entrat en desacord per diferents raons, sent una de les principals el preu dels llibres digitals. Amazon defensa que haurien de ser, al menys, un 30% més barats, en tant que no hi ha despesa d’impressió, emmagatzematge ni distribució. Hachette, en canvi, vol que el preu sigui el mateix que el dels formats en paper. Vist així, el plantejament d’Amazon sembla de sentit comú, i un tant incomprensible el d’Hachette, no?

En tot plegat hi ha alguna cosa que no entenc o que se m’escapa per manca d’informació. De fet, fins i tot hi ha discrepàncies en el repartiment dels beneficis, tot i que, pel que sembla, Amazon està defensant els percentatges que els cinc grans grups editorials van imposar a la plataforma virtual el 2010: 35% per l’autor, 35% per l’editor i 30 pel venedor.

Imatge de www.cultura.elpais.com

De moment, ja s’han desencadenat les hostilitats, i potser és l’inici de la “Primera guerra mundial de l’edició”, com titulava el diari El País la situació que s’estava produint. Per començar, més de 900 autors supervendes –incloent-hi Stephen King, John Grisham o Paul Auster– van signar i pagar de la seva butxaca una carta publicada al diari The New York Times de diumenge passat donant el seu suport a Hachette i queixant-se del boicot que Amazon havia engegat contra els seus autors.

A la missiva es deia que “Amazon ha anul·lat els descomptes, endarrereix els lliurament i suggereix als lectors que comprin llibres d’altres escriptors que no pertanyen al segell”. Una queixa, això sí, amb un rerefons de certa prudència, interpreto, en tant que “els firmants no es posicionaven sobre la disputa, i demanven a Amazon que la negociació es portés a terme sense afectar els escriptors”.

Imatge de www.bbc.co.uk

També radical ha estat la postura de la ministra de Cultura francesa, Aurélie Filippetti, qui dimarts “es va solidaritzar amb els escriptors nordamericans i va acusar la plataforma virtual de dur a terme pràctiques que va titllar de xantatges i abús de poder”.

De fet fa ben poc que el govern francès va aprovar una mesura per perjudicar Amazon, impedint per llei que l’enviament dels llibres fos gratuït. Mesura, d’altra banda, que la plataforma va saber esquivar molt subtilment afegint-hi un cost per enviament de llibres de 0,01€.

Sigui com sigui, moltes coses estan passant en el món dels llibres que acabaran per afectar el món de l’edició, de les biblioteques, dels hàbits de lectura… Haurem d’estar atents al desenvolupament dels esdeveniments, perquè en aquest duel de titans moltes coses deixaran de ser com fins ara ho havien estat. M’agradaria pensar que del que estem parlant, en el fons, és de la defensa dels llibres (independentment del seu suport: físic o virtual) i dels lectors.

Però ni m’enganyo ni vull ser ingenu. En el fons, del que es tracta, és d’una nova batalla entre grans empreses que lluiten pel domini del seu sector empresarial.

Imatge de www.scraporpaper.net

Més informació en aquest article de El Periódico i en aquest altre de BBC Mundo

Deja un comentario